FAQ - Veelgestelde vragen | Verhuizing Bibliotheek Cuijk

Een impressie van het 'Huis van Cuijk' (© MARS interieurarchitechten)

De Bibliotheek in Cuijk verhuist naar de Schouwburg. De gemeenteraad van het Land van Cuijk heeft op maandag 3 oktober groen licht gegeven voor het 'Huis van Cuijk', de plek voor ontmoeting en cultuur onder één dak.

Hieronder vind je een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden over de aangekondigde verhuizing. Staat jouw vraag er niet bij neem dan contact op met BiblioPlus. Dit kan via het contactformulier.


Waarom heeft de Bibliotheek meegewerkt aan deze verplaatsing?

De gemeenteraad van Cuijk heeft de Bibliotheek verzocht om als onderdeel van de Cultuurvisie uit 2019 te onderzoeken of een verplaatsing naar het gebouw van de schouwburg mogelijk is. De gemeente is met haar subsidiebijdrage de belangrijkste financier van de Bibliotheek en heeft hiermee een bepalende stem in de huisvesting van de Bibliotheek.  

Is de Bibliotheek wel of niet positief over deze verhuizing?

Bij de start van het onderzoeken van de haalbaarheid stond de Bibliotheek hier neutraal in. Het huisvesten van bibliotheken in multifunctionele accommodaties vindt overal in Nederland plaats en past ook in het beleid van BiblioPlus. Hiermee komen nieuwe gebruikersgroepen in aanraking met de snel veranderende rol van de Bibliotheek. Gaandeweg het onderzoek werd duidelijk dat een overgang naar de Schouwburg de Bibliotheek meer uitbreidingsmogelijkheden biedt en ook oplossingen voor enkele knelpunten.

Over welke uitbreidingen en knelpunten gaat het dan?

Uitbreidingsmogelijkheden betreffen met name de verblijfsplekfunctie. Steeds meer mensen gebruiken de Bibliotheek als werk-, studie en ontmoetingsplek of als rustpunt in de dag. De huidige locatie biedt deze mogelijkheden op beperkte schaal. In het gebouw van de Schouwburg kan deze functie veel uitgebreider worden aangeboden, waardoor de Bibliotheek ook in de aankomende 10-20 jaar kan blijven groeien. Ook de horeca-faciliteiten spelen hierbij een belangrijke rol.


Twee huidige knelpunten zijn de beperkte ruimte voor de podiumfunctie en het gebrek aan privacy aan de servicebalie. Door de groei van de programmering moet voortdurend veel geschoven worden met boekenkasten om een groep bezoekers te ontvangen voor het podium. Daarnaast is de dienstverlening bij de balie door de start van het Informatiepunt uitgebreid met het geven van persoonlijke ondersteuning bij digitale vragen. Hierbij kan de privacy op dit moment niet altijd op een goede manier worden gewaarborgd.  

Waar in de Schouwburg krijgt de Bibliotheek dan haar plek?

Het antwoord is: door het hele pand, zowel beneden als boven. Met de toevoeging van de Bibliotheek worden de ruimtes in het gebouw veel intensiever gebruikt. Dit geldt zeker voor de ruimtes boven, waar straks een rondloop wordt gecreëerd. De collectie voor de jongste jeugd (0-12 jaar) blijft op de begane grond, net zoals enkele populaire categorieën (Sprinters) en bv. grootletterboeken.

Blijft de Bibliotheek straks wel toegankelijk voor bezoekers die minder goed ter been zijn?

Hiervoor wordt een nieuwe publiekslift gerealiseerd in de foyer. Straks zijn alle ruimtes voor iedereen toegankelijk. Dit is op dit moment niet het geval in de Schouwburg. De collectie wordt weliswaar over twee verdiepingen verdeeld, maar hierdoor komt er ook meer ruimte dan op de huidige locatie. De collectie staat nu erg dicht op elkaar. 

Waarom wordt de voorgevel vervangen?

De gevel blijft intact. Er komen wel andere deuren met meer glas en een neutralere uitstraling. De toegang van de Schouwburg wordt hierdoor meer uitnodigend en er is van buiten veel beter zicht op wat er binnen gebeurt. Ook komt er in het buitenseizoen een terras bij de ingang van het gebouw. Dit laatste staat echter los van de toevoeging van de Bibliotheek. Dit was een plan waar de Schouwburg al mee bezig was.

Is dit nou allemaal echt nodig? De Bibliotheek zit toch prima in de Kaneelstraat?

Dat klopt. Terugkijkend heeft de Bibliotheek haar functie als openbare voorziening op deze plek prima kunnen invullen. Er is een sterke binding met de gemeenschap. Het bibliotheekwerk van nu en in de toekomst vraagt echter om andere faciliteiten. De Bibliotheek is inmiddels zo veel meer dan een huis vol boeken. De maatschappelijke programmering heeft een vlucht genomen (activiteiten, workshops, presentaties, lezingen, trainingen, lesgroepen) en ook in de persoonlijke ondersteuning. Met name in het bijbenen van de digitalisering en het bestrijden van laaggeletterdheid speelt de Bibliotheek een belangrijke rol. We zien bibliotheken in Nederland veranderen naar ontmoetings- en informatiepunten en plekken waar je jezelf kunt blijven ontwikkelen.

Gaan de Bibliotheek en de Schouwburg als organisaties ook fuseren?

Nee, de Bibliotheek wordt medebewoner van het gebouw. Er is geen sprake van een organisatorische fusie. Wel kunnen we als organisaties nog beter van elkaars kwaliteiten profiteren. Er is de afgelopen 12 jaar fors op de Bibliotheek bezuinigd. Hierdoor is er in de organisatie geen specifieke expertise meer aanwezig over huisvesting. Ook daarom stapt de Bibliotheek liever over naar een huisvestingssituatie waarbij zij huurder is in een multifunctionele accommodatie. Bij de Schouwburg zit meer expertise op het gebied van huisvesting en onderhoud.

Wat gaat deze verhuizing kosten?

De kosten bedragen ongeveer 1 miljoen euro. Dit zijn eenmalige kosten. Hiervan komt de helft beschikbaar door de verkoop van het huidige bibliotheekpand aan de Kaneelstraat. De andere helft is ter beschikking gesteld door de gemeente Land van Cuijk. Dit besluit heeft de gemeenteraad op 3 oktober jl. genomen. Na de verhuizing blijft de jaarlijkse exploitatiesubsidie aan de Bibliotheek op hetzelfde niveau als nu. Er is daarmee geen sprake van een structurele kostenverhoging. 

Wanneer gaat de Bibliotheek verhuizen?

Het streven is om de bezoekers van de Bibliotheek in oktober 2023 daadwerkelijk in het schouwburgpand te mogen ontvangen. Met de huidige krapte in de bouw kan dit wel nog veranderen. Op dit moment wordt de organisatie van de verbouwing ingericht.

Wat is het Huis van Cuijk?

Dit is de werknaam voor de verbrede functie die het gebouw gaat krijgen. De naam ‘Schouwburg’ dekt niet meer de volledige lading. Of het deze naam wordt, zal nog moeten blijken in het vervolg. Een nieuwe naam ligt wel voor de hand.