Lezen is een feest!

Terug naar de homepage

Lezen met plezier! Dat is superbelangrijk

Want als je van lezen houdt, lees je meer. En terwijl je met plezier leest of voorgelezen wordt, werk je aan je taalvaardigheid, woordenschat, inlevingsvermogen, fantasie, je kennis over de wereld, leer je over emoties en nog zoveel meer. In Nederland vinden we het dan ook belangrijk dat alle kinderen met plezier lezen en lezen een feestje is. Daar worden verschillende campagnes voor georganiseerd. Op deze pagina vind je een selectie en links naar de sites met informatie en inspiratie.

TECHLAB

De Nationale Voorleesdagen

Januari
Voorlezen is een feest! Dat vieren we met de Nationale Voorleesdagen. 10 mooie prentenboeken staan in de spotlights en er zijn allerlei activiteiten te beleven.

nationalevoorleesdagen.nl

Nationale Voorleeswedstrijd

Januari t/m maart
Kinderen uit groep 7 en 8 strijden om de titel: Beste voorlezer van Nederland! BiblioPlus organiseert de gemeentelijke voorrondes van januari t/m maart.

nationalevoorleeswedstrijd.nl

De Poëzieweek

Januari
Spelen met taal, dat kan je zeker als je poëzie leest of zelf maakt. Tijdens de Poëzieweek, eind januari, staan gedichten in de spotlights.

poezieweek.com

De Nederlandse Kinderjury

Kinderjury

Maart t/m juni
Kinderen hebben een stem! Zij bepalen welk boek de prijs van de Nederlandse Kinderjury krijgt voor beste boek van het afgelopen jaar. De Kinderjury lees- en stemperiode start vanaf maart.

kinderjury.nl

De Jonge Jury

September t/m juni
De Jonge Jury daagt jongeren uit om jeugdboeken te lezen en op hun favoriete te stemmen. Zo ontdekken we de aanraders van jongeren voor jongeren. Stemmen kan vanaf januari.

Jongejury.nl

Vakantielezen

Juli t/m agustus
In de zomervakantie hoef je je niet te vervelen. Een boek neemt je mee op reis. Lezen in de vakantie is niet alleen leuk, maar ook super belangrijk om goed te blijven lezen. Er zijn verschillende acties om lezen nog leuker te maken, bijvoorbeeld de Vakantiebieb-app.

vakantiebieb.nl

Boekenweek voor jongeren

September
Boeken voor jongeren staan centraal. En er ligt een tof boekje ‘3Pak’ in de bibliotheek klaar met verhalen van bekende Nederlanders en topschrijvers. Let op: op=op

boekenweekvoorjongeren.nl

De Kinderboekenweek

Oktober
Samen met kinderen tot 12 jaar vieren we het plezier dat je met kinderboeken kunt beleven. Elk jaar leren we boeken kennen rondom een aansprekend thema. Op school en in de bibliotheek worden allerlei activiteiten georganiseerd tijdens deze week in oktober.

kinderboekenweek.nl

Nederland Leest Junior

November
Praten over boeken maakt lezen nog leuker. Vanuit de Bibliotheek op School kunnen scholen samen met hun leerlingen uit groep 7 en 8 of 1e en 2e jaars van het vmbo, deelnemen aan dit project. Al deze leerlingen krijgen hetzelfde boek cadeau en beleven het verhaal met leuke activiteiten.

nederlandleest.nl/junior

Blijf op de hoogte van alle activiteiten!

Meld je aan voor de nieuwsbrief