5500 kinderen gaan zomerlezen

Gepubliceerd op: 30 juni 2014 11:06

Deze zomer nemen ruim 6.000 kinderen van 40 basisscholen in het Land van Cuijk en Maasduinen deel aan het zomerleesproject van BiblioPlus: ‘Duik met een boek de zomer in!’ Zij doen dit om hun leesniveau tijdens de vakantie op peil te houden.

Blijven lezen in de zomer

Hoe zorgen we ervoor dat het lezen van de kinderen op niveau blijft in de zomervakantie? Dat is de vraag waar veel basisscholen elke jaar weer voor staan.

Daarom heeft BiblioPlus enkele jaren geleden samen met de Hinkstap in Wanroij een leuk en effectief zomerleesplan opgezet. Het zorgt ervoor dat kinderen blijven lezen in de grote vakantie. Ondertussen is het uitgegroeid tot een veel groter project, waar in het Land van Cuijk en Maasduinen 38 scholen aan meedoen. Ook landelijk is er veel belangstelling voor ‘Duik met een boek de zomer in!’. Zelfs een bibliotheekorganisatie in België heeft het project overgenomen.

Invulboekje bijhouden

Voor aanvang van de vakantie krijgen de kinderen op school een leuk invulboekje van BiblioPlus. Elk kind bepaalt hoeveel boeken hij/zij gaat lezen in de vakantie. Uit de Bibliotheek op School kunnen kinderen voor de vakantie al een aantal boeken mee naar huis nemen. Verder staan in de bibliotheekvestigingen de medewerkers klaar om kinderen te helpen een leuk, geschikt boek te vinden. Hier krijgen de kinderen ook een sticker voor elk gelezen boek. Natuurlijk kunnen er ook boeken van thuis gelezen worden!

Lezen met de VakantieBieb-app

Nieuw deze zomer is dat kinderen vanaf 1 juli digitaal boeken kunnen lezen via de VakantieBieb-app. De app bevat een aantal leuke leesboeken en is te downloaden voor tablet of smartphone via www.vakantiebieb.nl. Ook deze boeken mogen ingevuld worden in het boekje. Het zomerlezen wordt na de vakantie feestelijk afgesloten op de deelnemende scholen.

Resultaat

De scholen zijn zeer tevreden over de resultaten. “Leesplezier stopt niet als de vakantie begint. Ook in de vakantie kun je wegdromen in een boek,” aldus basisschool de Adalbert in Mook. Als kinderen in de zomervakantie regelmatig blijven lezen, kunnen ze zonder leesachterstand in het nieuwe schooljaar beginnen.

Deelnemende scholen

Bekijk hier het overzicht van de deelnemende scholen.