Gemeente Bergen zet in op bibliotheek nieuwe stijl met Taalpunt

Gepubliceerd op: 21 juli 2016 09:00

Uittrekselbank

Het college van Bergen wil vanaf 2017 inzetten op de bibliotheek “nieuwe stijl”. Een bibliotheek mét een Taalpunt waar mensen kosteloos terecht kunnen voor ondersteuning bij hun ontwikkeling van taal-, reken- en digitale vaardigheden. Als de gemeenteraad begin oktober akkoord gaat krijgt de ‘vernieuwde bibliotheek’ een plek in Den Asseldonk.

De bibliotheek nieuwe stijl

De “nieuwe” bibliotheek is een laagdrempelig lokaal knooppunt voor lezen, leren en informeren en richt zich hierbij speciaal op de doelgroepen: kinderen en hun ouders, laaggeletterden, digibeten, allochtonen, werkzoekenden en mensen in een sociaal isolement.

Wethouder Lia Roefs: “Wij willen dat alle inwoners van onze gemeente zelfstandig deel uit kunnen maken van de samenleving. Gezond, actief en ongeacht hun afkomst. En daarvoor wordt een redelijke beheersing van de Nederlandse taal, rekenen en omgang met PC, laptop of tablet een absolute must. Bergen kent een meer dan gemiddeld percentage (13-16%) aan laaggeletterde inwoners. Daarom gaan de gemeente Bergen (L) samen met BiblioPlus en de vrijwilligersorganisaties Humanitas, Gilde Bergen, Welkom Op Weg en de KBO vanaf 2017 het Taalpunt vorm geven”.
 

Bibliotheek Bergen naar Den Asseldonk

De bibliotheek Bergen was tot 1 mei 2016 gehuisvest aan het Rembrandtplein 4. Hiervan was de gemeente Bergen eigenaar. Omdat dit pand verkocht is aan de huisartsenpraktijk Maasoever, is de bibliotheek tijdelijk gehuisvest in het voormalig pand van SGL-dagactiviteitencentrum aan het Rembrandtplein 10. De voorbije maanden hebben intensieve onderhandelingen plaatsgevonden tussen de gemeente en Optisport, uitbater van Den Asseldonk. Om van de Asseldonk ook daadwerkelijk een multifunctioneel centrum te maken, is ingezet om de bibliotheek hierin definitief te huisvesten.

De gemeente en Optisport zien de komst van de bibliotheek als een meerwaarde voor het Multi Functioneel Centrum. In deze dynamisch bruisende omgeving past de nieuwe bibliotheek met het Taalpunt. Wanneer de verhuizing exact gaat plaatsvinden is nog niet duidelijk.

Besluit
De besluitvorming vindt plaats tijdens de raadsvergadering van 4 oktober 2016.
 

Het volledige persbericht van de gemeente Bergen