Identificerend lezen

Gepubliceerd op: 9 februari 2015 12:15

Met een unieke samenwerking tussen BiblioPlus, Rabobank Land van Cuijk & Maasduinen, Scholengemeenschap Metameer en Van Lier Onderzoek is een geheel nieuw leesproject voor jongeren tot stand gekomen. Hierdoor ervaren jongeren de waarde van lezen én ze leren bewuster om te gaan met geld.

'We laten jongeren meer lezen én leren ze bewuster omgaan met geld’

Samen aan tafel

Scholen constateren steeds vaker dat de leesvaardigheid van leerlingen achteruit gaat. Middelbare school Metameer klopte daarom aan bij BiblioPlus. Samen zijn ze om tafel gegaan om een aansprekende aanpak en een daarbij passend onderwerp te selecteren.
Een grote groep jongeren heeft hun geldzaken niet op orde en maakt al schulden. Vandaar dat het onderwerp financiële opvoeding al snel geboren was en er contact werd gezocht met Rabobank Land van Cuijk & Maasduinen. De Rabobank faciliteert jongeren graag bij het financieel zelfstandig worden.

'Geld moet rollen'

In samenwerking met Van Lier Onderzoek - ontwikkelaar van de methode Identificerend lezen - is het unieke project ‘Geld moet rollen’ tot stand gekomen.
Een boek laat je dingen ervaren zonder dat je ze zelf aan den lijve hoeft mee te maken. Dat gegeven is het uitgangspunt van het project. De leerlingen kunnen kiezen uit een aantal fictieboeken over geld – of eigenlijk: over de invloed die geld kan hebben op je leven. Zoals ‘Wat te doen met 8 miljoen’, over een 16-jarig meisje dat de jackpot wint.

Vijf lessen

De leerlingen lezen niet alleen het boek, maar krijgen in een vijftal lessen ook meer inzicht in geld waardoor ze financieel bewuster worden. Er komt bijvoorbeeld een jongere in de klas die in de schulden zit of heeft gezeten. Hij deelt zijn verhaal en de leerlingen kunnen hem vragen stellen. Ook houden de leerlingen in een kasboekje hun inkomsten en uitgaven bij. Bovendien interviewen ze hun ouders over de financiën thuis.

Twee vliegen in één klap

Met deze aanpak slaan Metameer, BiblioPlus en Rabobank Land van Cuijk & Maasduinen twee vliegen in één klap. De leerlingen ervaren de waarde van lezen én ze leren bewuster om te gaan met geld. Lezen maakt gelukkiger en wijzer. Uit onderzoek blijkt dat mensen die lezen het verder schoppen in het leven. Hetzelfde geldt voor mensen die verstandig omgaan met geld.

Wilt u meer weten over dit unieke project? Neem dan contact op via 0485 - 583 500.