Nieuw bij BiblioPlus: het Socratisch café

Gepubliceerd op: 30 oktober 2017 08:45

Een Socratisch Café, wat is dat precies? Het klinkt ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel eenvoudig. Met een groepje van tien tot twintig personen praten we maandelijks samen over één onderwerp of vraag. Bijvoorbeeld: wat is geluk voor mij? Wanneer ben je een goede burger? Wat is eerlijk zijn eigenlijk?

Oude Griekse methode

We voeren het gesprek met elkaar zoals Socrates dat 2.500 jaar geleden in Athene ook deed. Op een onderzoekende manier die we tegenwoordig niet meer zo kennen of gebruiken. Deze methode kent een aantal regels: iedereen mag zeggen wat hij of zij vindt; je luistert goed naar elkaar en stelt vooral vragen; je probeert zo samen te zoeken naar antwoorden. Bij het zoeken kunnen we ook onze eigen ervaringen inbrengen.

“Het doel van het Socratisch café is niet zozeer het oplossen van een vraag of probleem. Het gaat over elkaars blik verruimen en vooral ook over het bewust worden van onze vooroordelen”, vertelt Willem Cranen, een van de initiatiefnemers van het Socratisch café in Cuijk. 

Socrates in Cuijk

“In Nederland zijn al op diverse plekken Socratische bijeenkomsten”, vertelt mede-initiatiefnemer Karel Janssen. “We zijn dit voorjaar samen naar een bijeenkomst in Eindhoven geweest en raakten geïnspireerd. Onze samenleving is vluchtig en gericht op snel oordelen. Wij willen met dit Socratisch café in de Bibliotheek van Cuijk deelnemers tot een ander gesprek uitnodigen”.

Geluk

Tijdens de eerste bijeenkomst staat het thema ‘geluk’ centraal. Wat is geluk eigenlijk? Wat betekent geluk in onze huidige maatschappij? Samen met de deelnemers van de eerste bijeenkomst willen de initiatiefnemers vervolgthema’s kiezen. Het plan is om vanaf november elke maand in Bibliotheek Cuijk een Socratisch café te organiseren. 

Voor direct aanmelden kun je klikken op de links hieronder:

20 november | Bibliotheek Cuijk

13 december | Bibliotheek Cuijk