BiblioPlus eerste boetevrije bibliotheek

Gepubliceerd op: 16 april 2014 15:35

Alle bibliotheken in het Land van Cuijk en Maasduinen worden vanaf 1 mei 2014 boetevrij. Klanten hoeven geen boete meer te betalen als zij materialen te laat inleveren. Daarmee is BiblioPlus de eerste Boetevrije Bibliotheek van Nederland!

Pilot Boetevrije Bibliotheek

In 2012 introduceerde BiblioPlus de Boetevrije Bibliotheek met een experiment in de vestigingen Boxmeer en Wanroij. Na een jaar volgde de evaluatie. Die was positief. Directeur Paul van Royen licht toe: “Het blijkt dat de klanttevredenheid toeneemt door invoering van de boetevrije bibliotheek, een belangrijk aspect in de dienstverlening. De angst dat materialen niet meer terugkomen of heel lang geleend worden, blijkt ongegrond.”

Regels

Een boetevrije bibliotheek wil niet zeggen dat iedereen de boeken mag houden. De uitleentermijn wordt verruimd naar vier weken. Van klanten wordt verwacht dat ze de materialen op tijd terugbrengen of verlengen. BiblioPlus attendeert hen hierop door middel van een herinneringsmail. Brengt de klant de materialen niet terug, dan krijgt hij of zij een rekening voor de vervanging van het boek (tegen nieuwprijs en bijkomende administratiekosten). Van Royen: “Uit de praktijk blijkt dat het zover niet komt. Het experiment heeft bewezen dat onze klanten de materialen tijdig terugbrengen.”

Klanten helpen

Door de boetevrije bibliotheek verbetert de dienstverlening van BiblioPlus nog meer. De medewerkers en de vrijwilligers in de vestigingen kunnen zich zo concentreren op hun eigenlijke taak: het helpen van de klanten. Een ander voordeel is dat er voor leden onder de 18 jaar helemaal geen drempels meer zijn om gebruik te maken van de bibliotheek.

Meer informatie:klik hier