Fablab de MakersBuzz op het Ogelijn

Gepubliceerd op: 2 april 2015 08:45

Donderdag 19 maart werd basisschool het Ogelijn bezocht door mobiel fablab ‘de MakersBuzz’.

Maken van je eigen product

BiblioPlus en het Ogelijn organiseerden een MakersBuzz-project rondom Jeelo-thema ‘Maken van je eigen product’. Alle leerlingen kregen een rondleiding in de bus, waar verschillende projecten uitgewerkt werden met onder andere 3D-printers, een lasersnijder, een vinylplotter en ‘Makey Makeys’.

Makersbuzz

De MakersBuzz is een zogenaamde ‘fabrication laboratory’ oftewel een fablab: een makersplaats waar Brabanders kennis kunnen maken met moderne technologieën en hun eenentwintigste-eeuwse vaardigheden kunnen oefenen. Een goed uitgangspunt dus voor de leerlingen van het Ogelijn, die zes weken lang bezig zijn met de verschillende manieren waarop producten worden gemaakt. Zij doen dit in het kader van Jeelo (Je eigen leeromgeving), een community waarbinnen scholen in twaalf projecten per twee jaar hun wereldoriëntatielessen uitvoeren. BiblioPlus zag een uitgelezen mogelijkheid om dit project te koppelen aan een kennismaking met de digitale (maak)technieken in de MakersBuzz.

De projectdag met de MakersBuzz werd een succes. Groep 1/2 liet koekjesvormen printen voor hun koekjesbakproject. Groep 3/4 sneed huizenbouwpakketten uit karton met de lasersnijder. Groep 7/8 ging met de Makey Makey aan de slag met elektriciteit en computers, en speelde piano op bananen en spijkers. Alle groepen kwamen de verschillende machines en programma’s bekijken in de bus en kregen iets mee voor in de klas of thuis. De uiteindelijke resultaten van hun Jeelo-activiteiten presenteren zij begin april voor professionals.