Lezingencyclus ‘Gezondheid en ouder worden’

Gepubliceerd op: 20 februari 2013 00:30

De lezingencyclus ‘Gezondheid en ouder worden’ wordt al enkele jaren georganiseerd door de SWOGB. In 2013 wordt deze gezamelijk georganiseerd door SWOGB en BiblioPlus. Alle vijf lezingen vinden plaats in de Weijerdonck Boxmeer op woensdag van 14.00 tot 16.00 uur. De kosten bedragen € 3,00 per lezing, inclusief consumptie in de pauze (kan betaald worden voor aanvang van de lezing). U kunt zich opgeven bij Radius: tel. 0485 – 574 440 of per e-mail info@radius-lvc.nl. Aanmelden kan ook vóór aanvang van de lezing.

Osteopathie, een andere kijk op gezondheid

woensdag 20 februari

Osteopathie spreekt het zelfgenezend vermogen aan, dat ieder mens in zich heeft. Tijdens behandelingen gebruikt de ostheopaat alleen zijn handen, waarmee hij de verloren gegane bewegingsmogelijkheden in het lichaam herstelt. Osteopathie combineert goed met andere therapieën óf biedt juist een uitkomst waar deze te kort schieten.

De computer helpt bij de zorg...

Woensdag 27 februari

Ondanks de inzet van hulpverleners in zorg en welzijn, schiet de zorg aan kwetsbare ouderen soms tekort. Hulpverleners kunnen elkaar vaak onvoldoende bereiken of er ontbreekt informatie. Daarnaast zijn hulpverleners niet altijd op de hoogte van andere hulpverleners die bij een kwetsbare oudere betrokken zijn. Met behulp van de computer (iPad) kan deze zorg verbeterd worden.

Veilig in je eigen huis

Woensdag 6 maart

Door hele simpele aanpassingen kunnen ongelukjes in en om huis voorkomen worden. Ook zijn veel beperkingen voor een deel te ondervangen door gebruik te maken van handigheidjes en hulpmiddelen. Vaak ontdekken mensen zelf alerlei maniertjes om het leven gemakkelijker te maken. Soms horen we het van elkaar. Marleen Hofmans, ergotherapeute, laat ons vanmiddag laat zien wat er zoal mogelijk is om onze omgeving veilig en aangenamer te maken.

De ontginning van de noordelijke Peel: Over slenken en horsten, Bunt en Smele

Woensdag 13 maart

Alle Brabantse dorpen langs de Maas liggen oost-west. Dat geldt ook voor de Heerlijkheid Boxmeer. Met een lange punt lag het in de Peel tot aan de Krim. Deze ligging haaks op de ecosystemen was van essentieel belang voor de bewoners. Zo waren zij in staat alle natuurlijke hulpbronnen te benutten. We maken kennis met de heidelandbouweconomie en de grote veranderingen eind negentiende eeuw die het landschap een heel nieuw gezicht gaven.

‘Daar kom ik mijn bed niet voor uit...’

Woensdag 20 maart

Amusante verhalen uit de praktijk van allerlei dokters. Dokters kunnen voor de meest onverwachte vragen of situaties komen te staan. Hans van den Broek heeft een aantal van deze verhalen verzameld en zal u graag mee laten genieten van deze gebeurtenissen of bezigheden die u een glimlach of misschien wel een blos op de wangen zullen bezorgen.