Winnaar Cuijks Jeugddictee 2015

Gepubliceerd op: 5 maart 2015 08:45

Dr. Jan de Quay wint Cuijks Jeugddictee

Op woensdag 4 maart vond voor de derde keer het Cuijks Jeugddictee plaats. Op het Merletcollege verzamelden om 9.00 uur achtentwintig deelnemers van basisscholen De Waai, De Nienekes, dr. Jan de Quay, De Zevensprong, Harlekijn, ’t Startblok en De Wingerd.
De deelnemers werden vergezeld door supporters die met spandoeken en juichkreten hun klasgenoten toeschreeuwden naar de titel ‘beste speller van de gemeente Cuijk.’ Omdat het dictee via internet werd uitgezonden was alles ook te volgen op de scholen en in de huiskamers.

Woorden als bravoure, geïnterviewd, paranoïde en idyllisch

Nadat de spelregels van het jeugddictee waren uitgelegd kregen de deelnemers het dictee te horen en vlogen woorden als bravoure, geïnterviewd, paranoïde en idyllisch hen om de oren. Het dictee is geschreven naar aanleiding van het boek ‘Ontsnapt’ van kinderboekenschrijver Theo Engelen. Theo Engelen was deze ochtend ook aanwezig om te vertellen over zijn boek.

Na de zware inspanning was er tijd voor een drankje en ontspanning. De Merletband zorgde voor entertainment en de kinderen kregen leuke samenwerkingsopdrachten van studenten van het Merletcollege. De spanning werd weer opgevoerd, toen de antwoorden van het dictee werden besproken.

De uitslag

De heer Engelen kreeg van de correctoren, die de dicteeschriftjes kritisch nakeken, de uiteindelijke uitslag. Met tromgeroffel volgde de uitslag. Basisschool dr. Jan de Quay was de school met het minst aantal fouten, gevolgd door ‘t Startblok en de Nienekes. Deelnemers van deze scholen kregen van schrijver Theo Engelen een boek cadeau. Daarna werd de individuele prijs bekendgemaakt. Er waren dit jaar twee winnaars. Merle Reinders van dr. Jan de Quay en Phebe de Ridder van ’t Startblok maakten slechts 12 fouten en werden met veel bravoure naar voren gehaald om de beker in ontvangst te nemen.  

Het Cuijks Jeugddictee is een initiatief van de neerlandici Karel Janssen, Louk Hombergen en Harrie Vullings en wordt georganiseerd door BiblioPlus in samenwerking met het Merletcollege in Cuijk.