Jeugd 6-12 jaar

Ben je tussen de 6 en 12 jaar en zoek je leuke boeken of informatie over boeken of schrijvers? Hier vind je leuke leestips, het laatste boekennieuws en informatie over schrijvers en illustratoren. Ook kun je zien welke voorstellingen en tentoonstellingen over boeken en lezen je kunt bezoeken.

Makkelijk Lezen Plein

Leestip van de week

 • Cupido Stupido Bekijk details

  Op Valentijnsdag is de Leestip natuurlijk een verhaal over verliefd zijn. Dit lekkere meidenboek draait om Gemma, een meisje dat door niemand gezien wordt. Behalve in de schoolkrant.

  Bekijk details van Cupido Stupido

 • Ronja de roversdochter Bekijk details

  Ronja woont in een grote burcht op de top van een rots, met de roversbende van haar vader Mattis. Ze zwerft hele dagen door het bos. Op een dag komt ze een jongen tegen. Hij hoort bij een vijandelijke...

  Bekijk details van Ronja de roversdochter

 • Zeb. Bekijk details

  Ozzie koopt een grapje, Annabelle wil een leeuw voor haar verjaardag en bij Noepy is het huilen afgeschaft. In de verhalen uit de klas van juf Cato is niets normaal en tegelijk juist alles.

  Bekijk details van Zeb.

 • Jij met mij Bekijk details

  Een onweerslied, een speurtochtboswandelingverjaardag, een boos bos en een beer die in de thee valt. De gedichten in dit boek zitten vol fantasie, spel en grappige ideeën.

  Bekijk details van Jij met mij

 • De wolven van Currumpaw Bekijk details

  Vroeger behoorde het wilde westen van Noord-Amerika aan de wolven toe. Met de komst van de kolonisten veranderde dat, het leefgebied van de wolven werd veel kleiner. De leider van de wolven heette Lobo...

  Bekijk details van De wolven van Currumpaw

Bekijk alle leestips voor 6-12 jaar

Boekennieuws

 1. Het Mooie Kinderboekenfestival 2018

  Zondag 27 mei a.s. vindt in de Tolhuistuin in Amsterdam de tweede editie van het Mooie Kinderboekenfestival plaats, voor kinderen van 4 t/m 10 jaar.

  17 februari 2018

  Bekijk details van Het Mooie Kinderboekenfestival 2018

 2. Boekhandelsprijs 2018 voor Murat Isik

  Volgens de Nederlandse boekverkopers is Wees onzichtbaar van Murat Isik het mooiste boek dat vorig jaar is verschenen. Het is daarmee winnaar van de Boekhandelsprijs 2018, zo werd donderdagavond bekendgemaakt.

  16 februari 2018

  Bekijk details van Boekhandelsprijs 2018 voor Murat Isik

 3. Week 07

  We blijven wekelijks doorgaan met het geven van leestips voor alle leeftijden. Deze week waren het er 15, allemaal in het teken van Valentijn.

  16 februari 2018

  Bekijk details van Week 07

 4. Leesplein gaat stoppen

  [UPDATE] Met de Algemene Verordening Gegevensbescherming in het vooruitzicht heeft de Koninklijke Bibliotheek besloten deze zomer met Leesplein te stoppen.

  15 februari 2018

  Bekijk details van Leesplein gaat stoppen

 5. Nominaties Jonge Jury Debuutprijs bekend

  De leesambassadeurs van het Jonge Jury Boekgenootschap hebben de drie genomineerde boeken voor de Jonge Jury Debuutprijs 2018 bekendgemaakt.

  15 februari 2018

  Bekijk details van Nominaties Jonge Jury Debuutprijs bekend

 6. Dodenschip

  Dit jaar schrijft Koos Meinderts de maandelijkse blog voor Leesplein. Koos´ tweede bijdrage staat nu online: Dodenschip.

  15 februari 2018

  Bekijk details van Dodenschip

 7. Valentijnsdag

  Vandaag is het weer Valentijnsdag, de dag van de liefde. Maar het is ook International Book Giving Day.

  14 februari 2018

  Bekijk details van Valentijnsdag

 8. Groeiende aandacht voor samenwerking met het voortgezet onderwijs

  Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de openbare bibliotheken samenwerkt met het voortgezet onderwijs. De dienstverlening richt zich meestal op leesbevordering, maar in mindere mate ook op informatievaardigheden...

  13 februari 2018

  Bekijk details van Groeiende aandacht voor samenwerking met het voortgezet onderwijs

 9. Geef Ronja cadeau

  Het boek Ronja de roversdochter is nu te koop voor maar € 2,-. Een geweldige aanwinst voor de boekenplank van je kind, maar ook een perfect cadeautje. Leesplein mag vijf exemplaren gratis weggeven.

  9 februari 2018

  Bekijk details van Geef Ronja cadeau

Bekijk al het nieuws

Mini-glossy Leestips

Leesapps

Er zijn veel leuke apps op de markt die te maken hebben met boeken en lezen. Wij hebben een selectie gemaakt en de apps beoordeeld.

 • Hans en Grietje - epic tales Bekijk details

  Het sprookje van Hans en Grietje wordt tot leven geroepen met deze app die tal van animaties heeft.

  Bekijk details van Hans en Grietje - epic tales

 • Goud voor Aap Bekijk details

  Het iBook Goud voor Aap is deel 4 van de serie Daar komt aap. De serie loopt op in moelijkheidgraad. Goud voor Aap is voor beginnende lezertjes op AVI-niveau M3.

  Bekijk details van Goud voor Aap

 • Annie & Bas Bekijk details

  Omdat het zo hard waait raakt de jurk van Annie onder de plas van hond Bas. Als ze met haar omvangrijke jurk gaat wapperen om ‘m droog te krijgen vliegt ze onverhoeds de lucht in.

  Bekijk details van Annie & Bas

Info voor werkstuk of spreekbeurt

Hier vind je informatie voor je werkstuk of spreekbeurt. Ingedeeld op basisschool groep 5/6, groep 7/8 en voortgezet onderwijs klas 1/2.