Adviezen voor ouders

Maak een luisterboek voor (klein)kinderen

Wat is nou leuker dan voorgelezen worden door opa of oma? Met Edu Play Book kunnen grootouders een audioboek opnemen. Er is keuze uit meer dan 100 verhalen en het inspreken van het verhaal is heel simpel. Na het inspreken kan opa of oma het veerhaal digitaal versturen naar de kleinkinderen. Klik hiernaast voor een instructiefilmpje en hieronder om de gratis app te downloaden.

Spreek zelf verhalen in

Schrijvers lezen zelf voor (6-12 jaar)

De scholen zijn deels weer open, dus er is weer genoeg schoolwerk te doen. Het is lekker om dan gewoon eens af en toe te luisteren en weg te dromen. Naast het Youtube kanaal van Paul van Loon, raden we nieuwe kanalen aan. Jacques Vriens leest uit de verhalenbundel van Meester Jaap voor en ook het kanaal van Hans Kuyper staat boordevol voorleesfilmpjes!

Ga naar het youtube kanaal van Paul van Loon

Boekenbende

Digitale voorleestas (2-6 jaar)

Lees mee vanuit onze Digitale Voorleestas met prentenboeken & doe-, zing-, speel- en praatopdrachtjes. Samen lezen was nog nooit zo leuk! Ga actief aan de slag met je kind aan de hand van een mooi prentenboek. Iedere week vind je hier twee nieuwe prentenboeken met opdrachten die jullie samen kunnen doen. Alle boeken kun je digitaal lezen bij de Voorleeshoek of Bereslim.

Hoe lees ik via Voorleeshoek of Bereslim?

In deze voorleestassen lezen we samen prachtige prentenboeken en gaan er spelenderwijs mee aan de slag. Doe je mee?

Proefjes.nl (6+ jaar)

Hoe maak je een regenboog? Hoe sterk is een ei? Is water bang voor ballonnen? Op proefjes.nl staan meer dan 200 verschillende proefjes op en maandelijks komen er nieuwe proefjes bij. Je kunt ieder proefje uitvoeren met alledaagse en goedkope materialen. Let op: de proefjes lukken alleen als je goed leest!

Ga naar proefjes.nl

Boekenbende

Thuis in de ruimte (6-12 jaar)

Zoveel thuis zitten…het is eigenlijk tijd om helemaal weg te gaan, maar waar naartoe? Neem een kijkje bij 'THUIS in de ruimte'. Een site boordevol met informatie en activiteiten over de wereld van de ruimtevaart. Wat eten astronouten? Wat zijn zwarte gaten? Ook André Kuipers beantwoord vragen met de hashtag #VraaghetAndré. Laat je kind hier maar los...

Ga naar Thuis in de ruimte

Bereslim (0-6 jaar)

Van prachtige geanimeerde prentenboeken tot leerzame spelletjes. Bereslim heeft pedagogisch verantwoorde computerspellen voor peuters en kleuters. Bereslim is leuk én leerzaam. Log in met je Bibliotheekaccount. Geen lid van de Bibliotheek? Meld je aan! Bereslim is tijdelijk toegankelijk voor iedereen!

Ga naar Bereslim

Tips van onze Technauten (9-12 jaar)

Wat zouden we graag weer kinderen verwelkomen in het TechLab! Hoewel we nu geen Expedities of activiteiten kunnen aanbieden in de bibliotheek, willen we jullie toch voorzien van wat leuke TechLab tips! Met de tips kunnen kinderen zelf aan de slag met technologie en nieuwe media. Veel succes, namens alle Technauten van BiblioPlus

Ga naar tips van onze Technauten

Bereslim Ouderbrieven (0-6 jaar)

BereslimmeBoeken zijn effectief voor de taalontwikkeling. Gemiddeld leren kinderen 2 a 3 nieuwe woorden per dag. Met BereslimmeBoeken leren kinderen in een half uur tijd maar liefst 5 á 6 nieuwe woorden. Als ouder speel je daarin een belangrijk rol. Maar hoe doe je dat? Bereslim heeft bij een aantal BereslimmeBoeken een ouderbrief geschreven. Hierin vind je vragen die je aan jouw kind kunt stellen voor, tijdens het na het verhaal.

Kijk hier voor de ouderbrieven

Schrijf met de schoolschrijvers (6-12 jaar)

De Schoolschrijvers hebben zinvolle lees- en schrijfopdrachten gemaakt om thuis te doen. De opdrachten zijn zelfstandig uit te voeren, en goed voor 10 tot 15 minuten schrijf- en/of leesplezier per dag (of naar wens nog iets meer). Bekijk de gratis opdrachten hier. Tip: Houd jouw kind ook zo van Superhelden? Bekijk dan de superhelden-opdracht van Marcel van Driel en klik gelijk op de foto hiernaast.

Bekijk de schrijfopdrachten

Verhalenspel via DramaOnline (6-9 jaar)

De school van Maarten en Marlies is gesloten. Ze zitten thuis en vervelen zich. Marlies veert op. ‘Maarten, we kunnen een tijdmachine maken! Dan kunnen we overal naar toe.’ Maarten heeft altijd al gedroomd van het maken van een tijdreis en samen rennen ze naar de schuur. Ze verzamelen materialen en bouwen een machine. - Het verhaal stopt hier, maar voor jouw kind begint het nu pas. Wat gaat er gebeuren met Maarten en Marlies? Waar komen ze met hun tijdmachine terecht? Laat je kind zijn of haar verhaal vertellen met beelden.

Ga naar de Tijdmachine op DramaOnline

Wij gaan op berenjacht! (2-6 jaar)

In Nederland kunnen we nu echt op berenjacht. Maak een wandeling door de straten in je eigen buurt en ga op zoek naar beren die achter het raam staan! Beluister eerst thuis samen het boek “Wij gaan op berenjacht”. Vier kinderen gaan met hun vader op berenjacht. Ze trotseren moedig de natuur, maar dan staan ze opeens tegenover een echte beer! Wat nu? Praat vervolgens tijdens de wandeling over dat wat je ziet (hoe zien de huizen eruit, wat zie je nog meer in de straat, welke vervoersmiddelen zie je, wat staat er in de vensterbanken?). Ook kun je na het filmpje napraten over het boek. Kijk hieronder voor meer tips om te praten over verhalen.

Mylou Frencken lees het boek voor

Masterclass met Anna Woltz (9-12 jaar)

Anna Woltz is schrijfster en heeft al 24 boeken geschreven. Kom alles te weten te over hoe Anna haar boeken schrijft en hoe je dochter of zoon daarmee aan de slag kan. Tijdens deze masterclass van het Klokhuis vertelt Anna stap voor stap hoe je zelf een verhaal kunt schrijven. Je kind kan hier zelfstandig mee aan de slag. Tip: Creëer na het eten een voorleeskwartiertje om het verhaal te delen met het hele gezin.

Ga naar de masterclass

Praten over verhalen (2-18+ jaar)

Maak na het lezen of luisteren van een boek even tijd om samen met je kind over het verhaal te praten. Leerkrachten op de basisschool passen dit principe ook toe. Samen praten zorgt voor een emotionele beleving van het boek en maakt de leeservaring betekenisvol. Probeer het verhaal te koppelen aan je eigen ervaringen of die van je kind. Dit gesprekje hoeft geen half uur te duren, maar met de juiste vragen bereik je in enkele minuten al effect. Op onderwijsdatabank.nl kun je kaartjes met de juiste vragen downloaden.

Download kaartjes met vragen over boeken

Tijd voor even echt iets anders? (6-12 jaar)

Ga met je kind op missie met Skills-dojo en ontdek de skills van de toekomst. Op deze site vind je allerlei missies voor kinderen vanaf 6 jaar. Missies waarin zij hun 21e eeuwse vaardigheden moeten inzetten om het doel te behalen. Denk hierbij aan programmeren, augmented reality of een website bouwen. Veel missies zijn thuis uit te voeren. Aan de slag dus!

Ga naar de Skills Dojo

Kijk en luister naar boeken (0-6 jaar)

HERNIEUWD ADVIES - Luisteren naar verhalen geeft kinderen rust en laat ze meevoeren in een andere wereld. Laat je kind naar spannende, avontuurlijke en informatieve voorleesboeken kijken en luisteren. Met je Bibliotheekaccount kun je onbeperkt genieten van alle verhalen. Handig en leuk!

Digitale prentenboeken

Wat doet mijn kind op de tablet? (2-6 jaar)

Als je zelf thuis aan het werk bent, ontsnappen kinderen weleens aan je aandacht. Op het moment dat ze met een tablet werken of spelen is het helemaal lastig. Spreek met je kind af welke app er op ieder moment wordt gebruikt. Kies er telkens één uit. Heb je door het aanbod van duizenden apps geen overzicht meer? Media Smarties heeft betrouwbare, spannende en innovatieve apps geselecteerd voor kinderen.

Media Smarties

De online serie Huisarrest (6-12 jaar)

Heeft uw kind even een tussendoortje nodig? Bekijk de online verhalenserie over kinderen in quarantaine, Huisarrest. Elke dag wordt er een deel van het 10 delige verhaal geschreven én voorgelezen door een andere bekende kinderboekenschrijver. In 10 minuten per keer maken de kinderen kennis met kinderboekenschrijvers met eigen vertelstijlen en de mooiste verhalen. Aan het einde geeft de schrijver nog een persoonlijke boekentip voor wie meer wil lezen. De boekentips staan allemaal in de online Jeugdbibliotheek.

Bekijk de serie

Letterspeurtocht

Spelen met taal (2-6 jaar)

Even een tussendoortje nodig? Speel met je kind samen met taal-begrippen. Dit is niet alleen leuk, maar draagt ook bij aan het taalbegrip van je kind. Juf Sanne heeft een aantal mooie kaartjes ontwikkeld waar allemaal begrippen voor peuters en kleuters op staan afgebeeld. Hang de kaartjes op in je huis of in de tuin. Pak ook één of twee dozen en laat je kind het begrip naspelen. Kijk vervolgens of hetzelfde ook kan met andere voorwerpen. Tip voor de kleuters: Misschien kunnen ze ook al tegenstellingen van begrippen bij elkaar zoeken (zoals op en onder).

Download de begrippenkaartjes

Letterspeurtocht

Corona in begrijpelijke taal (8-12jaar)

Het coronavirus en alle maatregelen eromheen, op een begrijpelijke manier voor kinderen uitleggen kan lastig zijn. Bekijk op de site van de Nationale Wetenschapsagenda vier animaties die uitleggen hoe het virus en immuniteit werkt, waarom we maatregelen hebben en wat kinderen zelf kunnen doen om verdere verspreiding te voorkomen.

Bekijk de vier animaties

Letterspeurtocht

Letterspeurtocht (3-6 jaar)

Bewegen is en blijft zeker belangrijk als je veel thuis bent. Hang binnen of in de tuin letters op. Je kind kan vervolgens de letters gaan zoeken. Bij een gevonden letter, mag de letter aangestreept worden. Noem telkens de klank van de gevonden letter en verzin samen een woord dat met die klank begint. Je kunt de letters ophangen zodat ze zichtbaar blijven. We hebben een selectie van 12 letters en klanken gemaakt die aansluiten bij het niveau van kleuters. Tip: Laat voor of na de speurtocht je kind de letterkaartjes mooi kleuren of de bedachte woorden met dezelfde klank erbij tekenen.

Download de Letterspeurtocht

Letterspeurtocht

Tegelijk lezen en luisteren (7-9 jaar)

Hoe krijg je kinderen die niet van lezen houden met hun neus in de boeken? Door lezen leuk te maken! Met Yoleo verdien je leespunten die je kunt gebruiken om je virtuele kamer in te richten. Lezen met Yoleo is ook makkelijk. Doordat de tekst wordt getoond en voorgelezen. Een soort karaoke dus. Duizenden kinderen maken al met veel plezier gebruik van Yoleo. Maak een Yoleo account en koppel je bibliotheekpas eraan. Dan heb je toegang tot 85 fantastische jeugdtitels. Tijdens de schoolsluiting kun je nu ook je volwassenenpas koppelen aan je Yoleo account.

Start met Yoleo

Letterspeurtocht

Luisteren en dromen (0-18+ jaar)

Zoek een fijne, comfortabele plek in het huis en laat je kind zelfstandig luisteren naar boeken. Een hapje en een drankje erbij maakt het nog fijner. Bij de LuisterBieb-app (geschikt voor tablet en smartphone) zijn extra luisterboeken toegevoegd voor verschillende leeftijden. Beschikbaar voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de bieb kun je thuis luisteren naar de mooiste boeken!

Download de Luisterbieb app

Je eigen verhaal in stopmotion (7+ jaar)

Verhalen kun je niet alleen lezen, maar ook creëren. Met speelgoed, een mooi getekende achtergrond en de stop-motion app op de tablet of telefoon maken kinderen in een handomdraai hun eigen film. Klik op de afbeelding voor een heldere uitleg over het maken van Stopmotion films. Er zijn verschillende apps beschikbaar, wij raden Stop Motion Studio aan. Als kinderen hierin verdiept raken, kunnen ze hier lange tijd mee uit de voeten. Tip: Organiseer na het eten een ‘filmavond’ en bekijk de gemaakte film met het hele gezin.

Download de stopmotion app

De digitale voorleeshoek in huis (0-10 jaar)

Op de Voorleeshoek komen Iedere week vier voorleesfilmpjes online. De voorleesfilmpjes zijn een combinatie van het verhaal met prenten en muziek. De Voorleeshoek is een prachtig initiatief van onze collega’s van Bibliotheek Oostland. Om deze periode iedereen te helpen, is het nu mogelijk om gratis alle voorleesfilmpjes te bekijken. Tip: Praat na het filmpje samen met je kind kort over het verhaal. Lees hier meer over bij het advies: Praten over verhalen.

Ga naar De Voorleeshoek

De waanzinnige podcast (6-12 jaar)

Weet je kind niet welke boeken zij of hij wil lezen? Een podcast met 13 afleveringen voor en door kinderen over kinderboeken. Iedere aflevering vertelt een kind aanstekelijk over zijn/haar favoriete kinderboek.

De Waanzinnige Podcast

Wat doet mijn kind op de tablet? (6-12 jaar)

Als je zelf thuis aan het werk bent, ontsnappen kinderen weleens aan je aandacht. Op het moment dat ze met een tablet werken of spelen is het helemaal lastig. Spreek met je kind af welke app er op ieder moment wordt gebruikt. Kies er telkens één uit. Heb je door het aanbod van duizenden apps geen overzicht meer? Cinekid Applab heeft betrouwbare, spannende en innovatieve apps geselecteerd voor kinderen.

Cinekid Applab

Apps