Coronavirus

Luisteren en dromen (0-18+ jaar)

NIEUW ADVIES - Zoek een fijne, comfortabele plek in het huis en laat je kind zelfstandig luisteren naar boeken. Een hapje en een drankje erbij maakt het nog fijner. Bij de LuisterBieb-app (geschikt voor tablet en smartphone) zijn extra luisterboeken toegevoegd voor verschillende leeftijden. Beschikbaar voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de bieb kun je thuis luisteren naar de mooiste boeken!

Download de Luisterbieb app

Je eigen verhaal in stopmotion (7+ jaar)

NIEUW ADVIES - Verhalen kun je niet alleen lezen, maar ook creëren. Met speelgoed, een mooi getekende achtergrond en de stop-motion app op de tablet of telefoon maken kinderen in een handomdraai hun eigen film. Klik op de afbeelding voor een heldere uitleg over het maken van Stopmotion films. Er zijn verschillende apps beschikbaar, wij raden Stop Motion Studio aan. Als kinderen hierin verdiept raken, kunnen ze hier lange tijd mee uit de voeten. Tip: Organiseer na het eten een ‘filmavond’ en bekijk de gemaakte film met het hele gezin.

Download de stopmotion app

De digitale voorleeshoek in huis (0-10 jaar)

NIEUW ADVIES - Op de Voorleeshoek komen Iedere week vier voorleesfilmpjes online. De voorleesfilmpjes zijn een combinatie van het verhaal met prenten en muziek. De Voorleeshoek is een prachtig initiatief van onze collega’s van Bibliotheek Oostland. Om deze periode iedereen te helpen, is het nu mogelijk om gratis alle voorleesfilmpjes te bekijken. Tip: Praat na het filmpje samen met je kind kort over het verhaal. Lees hier meer over bij het advies: Praten over verhalen.

Ga naar De Voorleeshoek

Praten over verhalen

Maak na het lezen of luisteren van een boek even tijd om samen met je kind over het verhaal te praten. Leerkrachten op de basisschool passen dit principe ook toe. Samen praten zorgt voor een emotionele beleving van het boek en maakt de leeservaring betekenisvol. Probeer het verhaal te koppelen aan je eigen ervaringen of die van je kind. Dit gesprekje hoeft geen half uur te duren, maar met de juiste vragen bereik je in enkele minuten al effect. Op onderwijsdatabank.nl kun je kaartjes met de juiste vragen downloaden.

Download kaartjes met vragen over boeken

Kijk en luister naar boeken (0-6 jaar)

Luisteren naar verhalen geeft kinderen rust en laat ze meevoeren in een andere wereld. Laat je kind naar spannende, avontuurlijke en informatieve voorleesboeken kijken en luisteren. Met je Bibliotheekaccount kun je onbeperkt genieten van alle verhalen. Handig en leuk!

Digitale prentenboeken

De waanzinnige podcast (6-12 jaar)

Weet je kind niet welke boeken zij of hij wil lezen? Een podcast met 13 afleveringen voor en door kinderen over kinderboeken. Iedere aflevering vertelt een kind aanstekelijk over zijn/haar favoriete kinderboek.

De Waanzinnige Podcast

Wat doet mijn kind op de tablet? (6-12 jaar)

Als je zelf thuis aan het werk bent, ontsnappen kinderen weleens aan je aandacht. Op het moment dat ze met een tablet werken of spelen is het helemaal lastig. Spreek met je kind af welke app er op ieder moment wordt gebruikt. Kies er telkens één uit. Heb je door het aanbod van duizenden apps geen overzicht meer? Cinekid Applab heeft betrouwbare, spannende en innovatieve apps geselecteerd voor kinderen.

Cinekid Applab

Wat doet mijn kind op de tablet? (2-6 jaar)

Als je zelf thuis aan het werk bent, ontsnappen kinderen weleens aan je aandacht. Op het moment dat ze met een tablet werken of spelen is het helemaal lastig. Spreek met je kind af welke app er op ieder moment wordt gebruikt. Kies er telkens één uit. Heb je door het aanbod van duizenden apps geen overzicht meer? Media Smarties heeft betrouwbare, spannende en innovatieve apps geselecteerd voor kinderen.

Media Smarties