Bibliotheek vraagt aandacht voor laaggeletterdheid

Gepubliceerd op: 24 augustus 2016 09:00

Uittrekselbank

Van 5 t/m 11 september vindt in Nederland de week van de Alfabetisering plaats. In deze periode organiseert BiblioPlus in diverse gemeenten taallunches en voorleesmomenten om de aandacht te vestigen op (de aanpak van) laaggeletterdheid.

In het Land van Cuijk en Maasduinen is 13-16 % van de bevolking laaggeletterd. Dit zijn mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en werken met de computer. En daardoor met het begrijpen van informatie. Informatie die nodig is om goed mee te kunnen doen in onze samenleving. Het aantal mensen dat laaggeletterd is groeit nog steeds. BiblioPlus wil er samen met gemeentes en andere organisatie aan werken, dat meer mensen mee kunnen doen in de samenleving.

De bibliotheek helpt

De bibliotheek heeft materialen in huis die helpen bij het (beter) leren van de Nederlandse taal. Materialen om taalvrijwilligers te ondersteunen en om ouders en opvoeders te helpen de taalontwikkeling van kinderen te stimuleren.
 

Taallunches

Tijdens de Week van de Alfabetisering organiseert de bibliotheek in verschillende vestigingen taallunches voor taalvrijwilligers. We laten zien welke mogelijkheden wij bieden om het leren van de Nederlandse taal te ondersteunen. Daarnaast is het een mooie gelegenheid voor taalvrijwilligers om met elkaar kennis te namen.
 

Voorlezen met Woezel en Pip

Omdat voorlezen aan jonge kinderen belangrijk is voor de taalontwikkeling en helpt om taalachterstand te voorkomen, wordt er in de Week van de Alfabetisering voorgelezen aan peuters. De hondenvriendjes Woezel en Pip staan daarbij centraal.

Het Woezel & Pip voorlezen vindt plaats in de volgende vestigingen:

  • Bibliotheek Boxmeer - dinsdag 6 september, 9.45 uur
  • Bibliotheek Gennep - dinsdag 6 september, 10.30 uur
  • Bibliotheek Grave - dinsdag 6 september, 10.30 uur
  • Bibliotheek Mill - woensdag 7 september, 10.30 uur
  • Bibliotheek Bergen - woensdag 7 september, 11.00 uur
  • Bibliotheek Sint Anthonis - donderdag 8 september, 10.00 uur
  • Bibliotheek Cuijk - vrijdag 9 september, 10.30 uur

Peuters, hun ouders, opa’s en oma’s en de oppas zijn van harte welkom op de voorleesfeestjes. Vooraf aanmelden is niet nodig.